onsdag 9 oktober 2013

4 månader ....



     Kan man annat än vara glad när man fått vara med en sån här "sötis" på morgonen !!!!? mums :-)



När bebisen är runt 4 månader kommer han vara förmögen att putta sig upp med armarna, och lite senare klara av att göra detsamma med benen. Till att börja med klarar hon bara en sak åt gången, men efter vart ska hon koordinera båda delar samtidigt. Du kommer kanske också att se att hon i det här stadiet plötsligt rullar sig runt, medan hon försöker att lyfta överkroppen eller höften upp ifrån golvet. -Ops, vad hände, tänker hon kanske för första gången. Så kommer hon på att detta är ju också ett sätt att röra sig på. Rullningen är alltså först ofrivillig, men inom loppet av någon månad kommer rörelserna gravdvis bli viljestyrda.

Höger- eller vänsterhänt?
Vid 4 månader griper barnet medvetet med hela handen och är mycket mer precis än vid 3 månaders ålder. Lägg märke till att det oftast är vänster hand hon sträcker fram när du erbjuder en leksak. Grundliga studier har emellertid visat att detta inte betyder att hon blir vänsterhänt. Mellan 4 och 6 månader är det av någon orsak oftast vänster hand som griper. Så barnet går igenom flera stadier där hon använder båda händerna, mest höger hand, bägge händerna och så vänster hand igen. Först vid 4 års ålder, och efter att barnet har gått igenom dessa faser flera gånger, kan vi se om ett barn är höger- eller vänsterhänt.

Gröt vid 4 eller 6 månaders ålder?
Generellt rekommenderas det att vänta med introduktion av fast föda tills bebisen är sex månader gammal. Några barn kan ha behov av fast föda före sex månaders ålder, men introduktion bör ske tidigast vid fyra månaders ålder. Barn som får modersmjölksersättning kan introduceras till fast föda vid 4-6 månaders ålder.

Många 4 månader gamla bebisar är ganska lätta att ta hand om. De sover bra, de äter mindre ofta, de gråter mindre och de kan roa sig en stund.
De har inte lika ont i magen längre och även bebisar som haft kolik är ofta bättre nu. Söta är de också. Småknubbiga och skära och eventuell baby acne har oftast försvunnit.
4 månader gamla bebisar är glada barn! Njut av den här fasen. Tuffare tider kommer. Snart!


KRaam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar