torsdag 5 september 2013

Ja, varför träna ??




Detta händer i kroppen när du tränar

Varje gång du tränar bryts kroppen på sätt och vis ner. Dels bildas slaggprodukter i musklerna och orsakar syrebrist, det är därför du sedan får träningsvärk. Dels slits fibrer och bindväv bokstavligen talat ner, vilket också kan leda till kraftig muskelvärk.
Det är alltså först efter träningen, när du vilar och kroppen får återuppbygga sig själv, som du blir starkare. Regelbunden träning leder bland annat både till ett förbättrat blodflöde, en mer stabil blodsockernivå, ett starkare immunförsvar, samt en förbättrad koncentrations-, koordinations- och reaktionsförmåga. Du blir mindre stressad, känner dig på bättre humör, sover bättre, blir starkare, Bra för hjärtat och blodet, orkar mera! Så varför inte försöka .... En dag i veckan är mycket bättre än inget alls, två dagar är lite bättre och tre dagar skulle jag själv vilja träna.



Farligt att överdriva sin träning !!

Vissa personer kan få ett överdrivet starkt behov av träning (ett träningsberoende), som oftast är baserat på ett extremt stort lust för endorfiner. Även flera träningspass per dag kan kännas otillräckligt för denna person. Suget efter att prestera mer ökar ju mer personen tränar vilket kan leda till olika ätstörningar. Vanliga sjukdomar i samband med träningsberoende är ortorexi och anorexi. Om det är denna andra sjukdom som triggar träningsberoendet så betecknas träningsberoendet som sekundärt träningsberoende, om det istället är känslan av träningen i sig som triggar träningsberoendet så betecknas träningsberoendet som primärt träningsberoende.
Vid hård träning börjar kroppen producera en stor mängd endorfin och personen känner att det går att prestera ytterligare och känner sig lyckligare vilket blir ett beroende. Vid vila från träningen kan panik eller ångest förekomma hos personen då rädsla för viktökning eller nedbrytning av muskler. Denna fixering av träning kan leda till att personen tar avstånd från umgänge för att bara kunna koncentrera sig på sin träning vilket senare även kan leda till depression.


Kom ihåg en sak: Allt börjar med en tanke



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar