tisdag 20 augusti 2013

Blommor, upprop, nu kommer han hem och hipp hipp hurra!


En solig tisdag som har varit hur mysig som helst. Vi tog en promenad till förskolan och lämnade lillasyster och sedan iväg till upprop på Nordiska Museet. Många föräldrar och vänner var så klart på plats!
                Ankie Bagger och Ulrika Nilsson var båda på plats eftersom de har barn på samma skola



En härlig tradition för Janes skola där alla elever (och många föräldrar) går till skolan. De nya eleverna (sexårs) får åka häst och vagn.




På skolgården träffas alla och har lite mys och väntar på att glassbilen ska komma:-) Sedan några timmar lektion innan allt börjar på allvar i morgon!


Efteråt gick jag och Ankie en sväng till Fältöversten. Vi hamnade på en blomaffär ??? med 75% rabatt så det blev några krukor och en fin, ny orkideer !!


Vad gjorde man utan google?
Få växter är så lättskötta och orkidéer räknas numera till ”ungkarlsväxter” eftersom de tål att glömmas bort i ett par veckor, någon gång ibland. Perfekt om man gillar att resa. Här är några tips för att dina orkidéer ska trivas så bra som möjligt. Råden gäller de allra flesta av våra lättskötta orkidéer.

Välj ett fönster mot öst eller väst. Vintertid blir söderfönstret en utmärkt placering. Då behöver dina orkidéer allt ljus de kan få. Se bara till att skugga från den brännande vårsolen i tid.

Idealtemperaturen för orkidéer är ca 25 grader på dagen och 18 på natten. Låt gärna fönstret vara på glänt under den varma årstiden. Då blir det automatiskt en liten skillnad i temperatur mellan dag och natt.

Vattna komposten som dina orkidéer står i ordentligt, så att den blir genomvåt. Enklast är att doppa krukan i en hink med vatten och sedan låta rinna av ordentligt. Vatten får aldrig bli stående på fatet. Låt sedan komposten torka upp innan nästa vattning. Det brukar röra sig om en gång i veckan till var tionde dag. Vattna dina orkidéer oftare under sommaren och om de står ljust. Med lite träning känner man på krukans vikt när komposten torkat upp och det är dags att vattna igen.

Gödsla sparsamt allt eftersom dina orkidéer växer. Särskild orkidénäring finns att köpa. Tänk på att överdosering gör mer skada än nytta. Följ docering på förpackningen.

Plantera om dina orkidéer i särskild orkidékompost som är mager och luftig. Omplantering behövs bara med 2–3 års mellanrum eller när orkidéerna håller på att växa ur sin kruka. Byt inte till för stor kruka. Då tar det längre tid för komposten att torka upp mellan vattningarna och risken för övervattning ökar.





En annan viktig sak som händer idag! Finaste, bästa Alexis (min gudson) fyller 5 år idag, Hipp-hipp-hurra !




Oj, höll på att glömma en annan viktig sak: Alban kommer hem idag efter att ha varit iväg på jobb fredag, lördag, söndag, måndag och idag tisdag. I början e det skönt att "bestämma" allt själv, göra vad man vill och ingen att ta hänsyn till och det är jag som bestämmer allt!! Sen när man vant sig så kommer han hem och då blir det ovant igen några dagar och när man kommit in i gamla mönstret igen är det lagomt tills han åker iväg igen:-) ... Nu ska det bli skönt att bli "två" igen! Inte bara för att pengarna e slut.




Nu iväg på Åhlens och köpa present och sedan skolan och dagis

Ses sen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar