torsdag 11 april 2013

Dag ett eller två ...


Vår dag har i stort sett sett ut ungefär så här .... med några små utflykter. Vi tar vagnen eftersom Julia är för trött för att gå. (Av alla mediciner) Annars e hon lite "för pigg:-)" Ville gå på förskolan i morse ..
Hon har ätit både mat och massa glass!






Kort info, sen ska jag sluta prata Halsmandlar :-)  Opererade ju även bort polyperna som är som en stor körtel som sitter bakom näsan..
Vi märker ännu ingen större skillnad men det brukar ta några veckor innan "kroppen" förstår att man kan andas på ett lättare sätt än innan:-)



Det finns olika orsaker för att operera bort halsmandlarna. Hos barn är den vanligaste orsaken hatt halsmandlarna är så stora att de ger snarkningar, grötigt tal och ibland sväljningssvårigheter. Andra orsaker är tätt återkommande halsinfektioner (halsfluss) eller halsbölder.

Halsmandlarna utgör en del av försvaret mot infektioner men man klara sig utmärkt utan dem..

Om barnet har täta halsflussar med streptokocker skall hela halsmandlarna opereras bort (Tonsillektomi). I alla andra fall lämnar vi kvar en del av halsmandeln (Tonsillotomi) eftersom denna typ av operation ger ett lindrigare efterförlopp. Operationen görs i narkos och tar cirka 20-30 minuter, därefter övervakas barnet/patienten på uppvakningsavdelningen i några timmar. Smärtlindring ordineras av operatören och ges av personalen under vistelsen hos oss.

Det kommer att göra ont i halsen och vara svårt att svälja de första dagarna. Detta lindras med att ge barnet flytande föda första kvällen och därefter mjuk mat i några dagar. Ni kommer att få skriftlig ordination på smärtlindring som ni ska ge ert barn. Under första veckan är det normalt att det gör ont och värken kan ibland stråla upp mot öronen. Efter 3-4 dagen ökar normalt smärtan varefter den minskar efter 7-8 dagen. I sällsynta fall kan man ha ont 2 veckor efter operationenn.

I sällsynta fall kan en blödning eller infektion uppstå efter operationen. Efterhand stöts en grå/vit beläggning på sårytorna bort och i samband med det kan det ibland uppstå en mindre blödning.  Om barnet suger på en isbit kan en sådan mindre blödning ge sig.

Om en blödning inte upphör, skall ni kontakta oss eller uppsöka akutmottagning för öron-näsa-hals.

Barnet behöver vara hemma 7-10 dagar från skola eller dagis och ha en vuxen hemma första veckan efter operationen. Fysisk ansträngning ska undvikas 7-10 dagar efter operation.
 (I dag är väl dag ett eller vi säger två :-)

Kram












2 kommentarer:

  1. Åh fy vad det låter plågsamt, lycka till!

    SvaraRadera
  2. Stackars Julia, och dig..;-) Men skönt att det är gjort och verkar gått bra! Hoppas hon slipper massa mediciner snart och blir piggare.

    Vill de/Jane leka i morgon är det mycket välkommet!

    Kram Jenny

    SvaraRadera