fredag 24 augusti 2012

Må bra av rätt grönsaker, det e fredag!



Hur väljer jag rätt LCHF-grönsaker?


Välj rätt grönsaker i LCHF-kosten. Generellt kan du frossa i grönsaker som växt ovan jord och bör undvika de som växt under jord. Men det finns vissa undantag. Kostrådgivaren Anna Hallén guidar dig rätt.
Undvik dessa grönsaker

Majs.
Anna Hallén: ”En luring eftersom den har växt ovan jord, men den är full av kolhydrater. Hoppa över majsen, speciellt om du är sockerberoende.”
Ärtor.
Anna Hallén: ”Har växt ovan jord med innehåller mycket kolhydrater.”
Bönor, linser och kikärtor.
Anna Hallén: ”De är inga grönsaker, utan tillhör baljväxterna. De innehåller betydligt mer kolhydrater, lektiner och omega 6-fetter. Inget av det hör egentligen hemma i en LCHF-kost.”
Fler fällor: Kronärtskocka.  Kronärtskocka.
Palsternacka.
Svartrot.
Rödbeta.
Vattenkastanjer.
Jordärtskocka.
Kronärtskocka.

Välj dessa grönsaker i stället

Rättika.
Anna Hallén: ”Växer under jord men innehåller bara runt 2 gram kolhydrater per 100 gram. Jättebra att använda till gratäng istället för potatis.”
Lök.
Anna Hallén: ”Innehåller lite mer kolhydrater och har växt under jord. Men lök är supernyttigt på massa andra sätt så de kolhydrater du ska äta får gärna komma från lök.”
Morot.
Anna Hallén: ”Många tycker att morötter är dåligt, men jag tycker inte att de är så farliga. De innehåller runt 5 gram kolhydrater per 100 gram, det är lika mycket som det är i paprika och mjölk. Men morot kan vara en trigger för sockerberoende.”
Tomat.
Anna Hallén: ”Innehåller det nyttiga ämnet lykopen som är en antioxidant. Ät gärna tomater varma, då kan kroppen lättare ta upp lykopenet.”
Broccoli och blomkål.
Anna Hallén: ”Blomkål innehåller cirka 2 gram kolhydrater per 100 gram och är bra att göra ris eller mos på. En favorit bland LCHF:are.”

Fänkål och kål. Foto: Frans Rombout 
Anna Hallén: ”Kål i alla former innehåller lite kolhydrater och är väldigt nyttigt.”
Kålrot, kålrabbi, rädisa, rotselleri.
Anna: ”Jag skulle vilja klassa dessa som okej rotfrukter, om man tål rotfrukter.”

Mer grönt som är bra
Gröna bladgrönsaker som spenat och rucola.
Sallad, olika sorter.
Sparris.
Gurka.
Paprika.
Squash och aubergine.
Haricot verts.
Avokado.
Stjälkselleri.
Svamp.

Och det viktigaste anser jag:
-Ät det du mår bra av!

KraamK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar