fredag 31 augusti 2012

"Huskurer" på Fredag:-)

 

Prova världens bästa huskurer

Du kan skapa ett eget husapotek för att lätt kunna göra egna huskurer.   Du kan skapa ett eget husapotek för att lätt kunna göra egna huskurer.
Foto: Sara Ringström
Gör som gammelmormor.
Stoppa rå lök i örat när det värker!
Huskurer gör samma nytta idag som förr i tiden.
Hälsa bjuder på några av de bästa.
För bara något hundratal år sen var det långt ifrån en självklarhet att gå till läkare med sina krämpor och ordet vårdcentral var lika obekant som ufo. Sedan urminnes tider har människan istället fått förlita sig till naturen som apotek. I det gamla bysamhället gick man till kloka gummor och gubbar för att lindra sina besvär, eller förlitade sig på egna knep som gått i arv från många generationer. I dag kallas det folkmedicin, kärringknep eller framförallt huskurer.
– Huskurer har en viktig funktion också i dagens samhälle. Det handlar mycket om att människor själva tar ansvar för sina åkommor och sin hälsa, säger Gunilla Boman, författare till boken Huskurer och helhetsterapi samt egen förläggare.
En av vinsterna med de flesta huskurer är att man använder ingredienser från skafferiet och örter som är enkla att odla eller billiga att skaffa. Dessutom ger huskurer nästan aldrig biverkningar, till skillnad från många mediciner.

Lämpliga vid småkrämpor

– En anledning till att konventionella mediciner tagit över kan vara alla pengar som finns i läkemedelsindustrin, tror Gunilla Boman.
Särskilt lämpliga är huskurer vid småkrämpor som förkylningar, huvudvärk och tillfällig förstoppning. Om besvären är långvariga, eller mindre lindriga, ska man förstås ta kontakt med en läkare.
Det bästa är att själv sätta ihop ett litet apotek för huskurer. Mycket av ingredienserna, som honung, vinäger och vitlök, har man antagligen redan hemma. Örter som kamomill och lavendel finns i hälsokostbutiker och välsorterade livsmedelsaffärer, om man inte vill odla dem själv i en örtträdgård.
Inte sällan hade de gamla huskurerna ett magiskt anslag. Vissa brygder och blandningar skulle blandas i skenet från fullmåne eller så skulle kanske en svart katt gå tre varv runt medicinen för bästa effekt. Hälsa håller sig strikt till de mer jordnära huskurerna, men i bokhandeln och på internet finns en uppsjö med andra tricks och tips för dig som vill veta mera.
Johannes Lundborg

12 basgrejer för att kunna göra dina egna huskurer

1. Vitlök
Besitter mängder med nyttiga egenskaper! Full med bakteriedödande ämnen. Kärlvidgande och bra för blodcirkulationen. Dessutom en kraftig anti-oxidant som bryter ner fria radikaler. Förvara gärna i ett svalt lerkrus.
2. Olivolja
Kan användas både utvärtes till huden och i matlagning. Ersätt gärna smör, margarin och andra oljor med olivolja vid till exempel stekning. En anledning till att folk runt Medelhavet lider mindre av hjärt-kärlsjukdomar är den vardagliga användningen av den nyttiga olivoljan.
3. Kamomill
En ört som går att använda i mängder med huskurer. Har både kramplösande och lugnande egenskaper. Mycket bra som kvällste, bland annat. Kamomill går att köpa i färdiga tepåsar och i lösvikt, om du inte odlar själv.
4. Tallbarr
Synnerligen rik på C-vitamin. Används till exempel i ett fotbad mot förkylning eller i badkaret mot dålig blodcirkulation. Tallbarr är ett av de viktiagste födoämnena under överlevnadskurser i skogen.
5. Åkerfräken
Är kraftigt vätskedrivande och används bland annat vid utrensningar. Den ska inte drickas dagligen i för lång tid. Åkerfräken innehåller kisel som är bra för bland annat hår och naglar.
6. Äppelcidervinäger
Bra som gurgelvatten vid förkylning, tillsammans med honung vid sömnproblem och har många hudvårdande egenskaper. Dämpar aptiten och särskilt suget efter sötsaker. Många klassiska huskurer innehåller äppelcidervinäger, som använts i århundraden världen över.
7. Blåbär
Om du inte har tid att plocka själv så går de att köpa torkade. Blåbär är i första hand bra för magen, färska är laxerande och kokta stoppar diarré. Bären sägs dessutom förebygga synproblem, eftersom deras anti-oxidanta egenskaper är nyttiga särskilt för ögonen.
8. Vitkål
Populär inte minst i form av omslag mot olika hudåkommor. Vitkålen är fullmatad med C-vitamin och är dessutom sår- och virusdödande. Stimulerar immunförsvaret, så ät gärna dagligen. Dessutom billig: ett kålhuvud kostar bara några kronor. Naturodlade huvuden sägs vara att föredra framför importerade.
9. Pepparrot
Är liksom vitlöken bakteriedödande och är ett slags naturens penicillin. Pepparrotsvatten rekommenderas ibland som ett alternativ till penicillin, vid till exempel öroninflammation.
10. Lavendel
En väldoftande ört som är lugnande, kramplösande och svagt smärtstillande. En påse med lavendel är också trevligt att lägga i linneskåpet, ger lakan och handdukar en frisk doft.
11. Honung
En burk honung är oumbärlig i husapoteket. Honung är sårläkande och bra mot småsår, men är också bra mot förkylning, matsmältningsbesvär och eksem. Bland annat. Används ibland tillsammans med äppelcidervinäger.
12. Fläder
Bra mot förkylning och influensa. Gott att göra saft av. Stimulerar blodcirkulation och ökar svettningen.


2 kommentarer:

  1. Det låter bra. TACK för en bra blogg.

    SvaraRadera
  2. LikeUnlike · · Unfollow PostFollow Post · Connect Your Blog

    *
    *
    *
    o
    Bästa man kan tänka sig Kin...det är nog för att det är så enkelt som man inte tänker på allt som man har i skåpen..me like !!Ett hett tips om du inte har provat..Besök butiken Lush o gå in o testa en massa kanonbra grejor,, ex.. Schampokakan är super o deras balsam o tvålarna ska vi inte snacka om..halleluja moment !! bara veganprylar men ack så bra ..Kram o ha det så bra i helgen :-))Anita
    7 hours ago · Like

    SvaraRadera