lördag 7 april 2012

Påsk dagarna ....


Solen skiner och det är härligt ute. 0 grader och vi ska nu ut och gunga, och leka påsk lekar. Vad de nu är?!

Vi firar påsk de flesta av oss, men vet de flesta varför vi firar !? Skärtorsdag berättade Jane var den dag då man tvättade sig och gjorde sig fin inför resterande påskvecka. (Skär betyder ren ....)
det visste hon?!

Fredag, lördag?


Långfredagen
 
Långfredagen är en dag som långt fram i tiden varit präglad av stor stillhet och tystnad. Långfredagen är den stora sorgens dag, Jesu dödsdag. Sorgen markerades genom att inga onödiga sysslor fick utföras. Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Stämningen var tung och tryckande. Affärer och restauranger var stängda. Ända fram till 1969 var alla offentliga nöjestillställningar förbjudna under långfredagen.

Påskafton
På påskafton firar vi påsk, men det är egentligen inte förrän vid midnatt som påsken börjar – genom Kristi uppståndelse från de döda på påskdagen. Det är därför som påskdagen är en glädjedag och den största högtiden i kyrkoåret eftersom uppståndelsen är central i det kristna budskapet. Det var på påskdagen den katolska fastan upphörde. I Sverige börjar vi vanligtvis firandet aftonen före högtidsdagen, precis
som vid julafton och pingstafton.

Vi hörs senare. Kraam så länge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar